Skip to main content

Het ontstaan van Kreuk & Deuk orkest “Ut Toeternietoe”

Ut Toeternietoe is door Jan en Jan opgericht aan de bar in de sportkantine. De ene Jan liep al langer met het plan rond en de andere Jan zag er wel wat in. Bij de lokale instrumenten maker (Kobusssen) werden enige verkreukelde instrumenten bemachtigd die waarschijnlijk nog door het Engelse leger in India gebruikt waren. Met een grote bus koperpoets en de bijbehorende inzet werd zo het muzikale begin gemaakt.

Na enkele maanden repeteren werd meteen het eerste hoogtepunt bereikt tijdens de karnaval bij “De Scheep”. Met tien korte liedjes geleend uit een orgelboek werd de zaal platgespeeld. Een dweilorkest zonder naam is als een band zonder banaan. Na oneindig lang nadenken, een krat of wat riep de ene Jan “Och ut toeternietoe welke naam” waarna de naam de naam was.

Het fierljeppen in Gastel was het eerste buitenlandse optreden. Tegen de wind in en aan de verkeerde kant van de sloot was het Ut Toeternietoe op z’n Fries. Met vier blazers en twee slagwerkers was Ut Toeternietoe best een aangenaam orkestje (zeker om een rondje aan te geven) maar muzikaal gezien een beetje mager. Was er een iemand ziek dan was er geen melodie of tegenmelodie meer. Daarom werd uitbreiding gezocht onder kennissen en vrienden al dan niet met een muzikale achtergrond. De gewenste muzikale achtergrond werd dan alsnog aangebracht en zo groeide Ut Toeternietoe naar 20 muzikanten verdeeld over negen echtparen en één stel hokkers.

Deze 20 muzikanten weten het enthousiasme altijd goed over te dragen aan de toeschouwers zeker als een Tigerrag het orkest in beweging zet.

Hoogtepunten die zich “natuurlijk” jaarlijks openbaren vallen vaak samen met de karnaval met elk jaar weer een bijzondere en vaak (lukt niet elk jaar) humorvolle creatie in de lokale optocht. Bijzonder in al die jaren is zeker het 1e cafe Toeternietoe met de legendarische optredens van Andre Hazes en Guus Meeuwis eigenlijk een hoogtepunt in een hoogtepunt was. Door de optredens tijdens de wijnfeesten in Ediger, Alten-Ahr en Neumagen is Ut Toeternietoe zeker ook daar wereldberoemd (aan het worden). In 2007 en 2008 was de organisatie van een Pruuvenement in combinatie met het jaarlijkse Toeternietoefestijn een “op en top” schot in de roos. Echt heel Maarheeze heeft toen genoten en er ondanks het tekort aan koud bier een bijzonder geslaagd evenement van gemaakt (en mogelijk nog eens voor herhaling vatbaar zal blijken).

Zeker ook een hoogtepunt in de muziekrijke historie: het 22 jarig bestaan van K&D orkest Ut Toeternietoe wat in 2010 gevierd is. Een knallende opening op de zaterdagavond met op zondag de biercantus waar heel jong Maarheeze zingend ten onder ging gevolgd door een onwaarschijnlijk druk en gezellig Cafe Toeternietoe op de maandagavond. En dat allemaal in ons eigen Cafe Toeternietoe wat voor deze gelegenheid stevig tegen ‘t Huukse was geplakt.
Al dit is in 2011 nog eens dunnetjes overgedaan waarbij tijdens de Rose Montag vier stervende zwanen uit de kast kwamen, het barbie-dollen heel letterlijk werd genomen en Prins Piet op zijn knieën naar huis mocht kruipen. Na enige jaren wijnfeesten bleken onze muzikaliteiten zelfs tot Berlijn te zijn doorgedrongen met als gevolg dat we in 2012 gevraagd zijn het Vogelscheuchefest in Altlandsberg nabij berlijn te komen voorzien van onze dynamische muziek. Ondanks enige koudwatervrees was het van het begin tot het einde een groot feest met Ut Toeternietoe als middelpunt van elke volksoploop en een ware VIP behandeling voor ons allemaal.
Een tweede Vogelscheuchefest heeft wederom Berlijn op zijn grondvesten laten schudden.
Na het 22 jarig bestaansfeest in 2010 is ook het zilveren jubileum in 2014 een hoogtepunt gebleken in het niet meer zo piepjonge leven van deze club. Een mini-pruuvenement, een echt kunstwerk (van Bert-Jan Overvalk) in het dorp en een een geweldig feest in Borgondia XL waren de ingredienten. Ondersteund door muziek van de Ties en de Trepkes ging ook Ut Toeternietoe naar een muzikaal hoogtepunt met natuurlijk Bourbon Street als absolute topper. Het 33 jarig bestaan feest was natuurlijk in de planning opgenomen maar door de uitbraak van al die corona varianten heeft dat helaas niet kunnen plaats vinden. Ook het overlijden van een van de “grondleggers” heeft de nodige impact gehad op ons orkest. Wel zijn die jaren gebruikt om onze “als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg” eens op een rijtje te zetten en is het gelukt om vandaar uit met nieuwe ideeën een frisse en vernieuwende toekomst tegemoet te gaan. .